Zatvor zbog pisanja istine

U utorak 27,avgusta 2019. oko 15 časova na putu Prekovce-Novo Brdo, kosovska policija uhapsila je Sonju Ivković, novinarku „Jedinstva“ iz Novog Brda dok je nosila najnoviji broj tog prištinskog lista Srbima u selima u okolini Novog Brda. Kako navodi dnevni list „Jedinstvo“ Sonjino hapšenje je politčki motivisano. Sonja je 25 godina novinar lista „Jedinstvo“ i svoj posao obavlja profesionalno. Nju je zajedno sa carinicima privela kosovska policija.
Suština mog privođenja je tekst u listu „Jedinstvo“ pod naslovom „Otimaju teritoriju, prekrajaju istoriju“ Želeli su da me zaplaše, ali nisu nastupili otvoreno, već su hteli da izmisle neki drugi razlog. Zapravo čitava priča mog privođenja i zadržavanja, odnosno ispitivanja u policijskoj stanici u Gnjilanu, ima političku pozadinu.“ Kaže Sonja za portal Gračaniconline
Sumnja se da je ovo hapšenje politički motivisano jer je Sonja iznosila istinu u svojim tekstovima pišući o teškoj poziciji Srba u Kosovskom Pomoravlju i falsifikovanju i otimanju srpske istorije na Kosovu i Metohiji. Indikativno je to što su vojnici Kfora nakon Sonjinog teksta u „Jedinstvu“ od 19 avgusta 2019. godine o Novobrdskoj Tvrđavi i srpskom pravoslavnom hramu Sveti Nikola, nosali list „Jedinstvo“ ispred seoske prodavnice i raspitivali se o Sonji i pitali meštane šta misle o tekstu „Otimaju teritoriju, Prekrajaju istoriju“.
List „Jedinstvo“ ove godine slavi 75 godina postojanjai ponosno je na svoje novinare koji časno obavljaju svoj posao

Internacionalna asocijacija novinara najoštrije osuđuje ovaj postupak kosovske policije i smatra da svako gušenje novinarskog izveštavanja i pisanja, a naročito, istine, mora biti sankcionisano.